Dieta kopenhaska |
Podstawowym założeniem tego rodzaju diety jest odpowiednio ułożony jadłospis, szczególnie ubogi w substancje kaloryczne, głównie węglowodany i tłuszcze. Dzięki temu w ciągu 13 dni powinno się przestrzegać bardzo rygorystycznie nakreślonego menu, które zapewnia jedynie między 500 a 900 kcal dziennie. Dieta kopenhaska nastawiona jest na bardzo szybkie efekty, dlatego po jej zastosowaniu waga ciała powinna spaść przynajmniej o 5 do 7 kilogramów. Nie wiadomo kto wymyślił ten rodzaj diety i nie ma podstaw naukowych dla potwierdzenia jej skuteczności. Często powołuje się dane z kliniki Mayo oraz Rządowego Szpitala w Kopenhadze. Obie instytucje zaprzeczają jednak swoim związkom z tym projektem sposobu odchudzania. Trzynastodniowa dieta kopenhaska stosowana jest często przez osoby na całym świecie, którym nie pomogły inne sposoby na utratę wagi. Wymaga ona wielu wyrzeczeń i jest niestety bardzo restrykcyjna w swoich założeniach. Nie poleca się jej stosowania osobom pracującym, przewlekle chorym i młodocianym. Podstawowe założenie diety kopenhaskiej dotyczy czasu jej trwania, który wynosi dokładnie 13 dni. Nie należny pod żadnym pozorem przekroczyć tego okresu, gdyż może nie przynieść żadnych pozytywnych efektów, a nawet zaszkodzić. Menu diety kopenhaskiej obejmuje trzy podstawowe posiłki, tj. śniadanie, lunch i obiad. Nie należy nigdy podjadać pomiędzy tymi posiłkami, nawet najmniejszego owocu. Każde odstępstwo od tej reguły należy traktować jako definitywne zakończenie diety. Kolejnej próby stosowania diety trzynastodniowej nie można podejmować przed upływem okresu 3 miesięcy. Pozytywne efekty powinny utrzymać się nawet przez 2 lata. Na wielu forach internetowych można przeczytać opinie ludzi, którzy rzeczywiście straciły kilka kilogramów na diecie kopenhaskiej. Pozytywnym efektem jest także fakt, że zmienia ona również złe nawyki żywieniowe. Przed przystąpieniem do diety trzynastodniowej warto sprawdzić swój stan ogólnego zdrowia. Można wykonać chociaż podstawowe badania i skorzystać z konsultacji z lekarzem rodzinnym. Dieta kopenhaska przewiduje picie przynajmniej 2 litrów mineralnej wody niegazowanej dziennie. Ostatni posiłek należy jeść przed godziną 19. Podstawą menu są jajka, chude mięso, warzywa oraz w ograniczonych ilościach owoce. Do produktów absolutnie wyłączonych należą produkty zbożowe, słodycze i alkohol. Pierwsze dni diety są najczęściej najbardziej trudne i można się spotkać z bólem głowy i ogólnym osłabieniem. Łączy się to z brakiem wystarczającej ilości kalorii, jednak po kilku dniach objawy powinny ustąpić. Potrzeba jednak dużo motywacji i wysiłku by wytrwać 13 dni na diecie. Jak widać dieta kopenhaska to nie spacerek i nie nadaje się dla każdego. Warto stosować ją rozsądnie i pod odpowiednim nadzorem. |