Grupa: Użytkownik
Posty: 26 #2485701 Od: 2017-8-2
| Jeszcze nie tak dawno zapalenie zatok obocznych nosa uważano za chorobę nieznanego pochodzenia i leczono drogą tzw. punkcji, czyli przebijania ściany jednej, potem drugiej komory i ściągania stamtąd zielonej, gęstej ropy, która je rozsadzała powodując uparty, frontalny ból głowy. Niekiedy ropa przedostaje się do nosa i można ją częściowo wydmuchać. Taki „zatokowy katar" to stosunkowo łagodna forma zapalenia komór Highmore'a, ale najczęściej przewlekła, jak się to mówi - chroniczna. Dziś wiemy, że zapaleniu komór obocznych nosa winne są m.in. nerki. To ich zła praca, obciążona jeszcze nadmiarem soli w pożywieniu, nikotyną itp., sprawia, że różne zanieczyszczenia krwi, nie mające ujścia z moczem na zewnątrz, krążą po całym organizmie szukając miejsca, w którym mogłyby się ulokować. Komory oboczne nosa padają wówczas ofiarą, a na tym swoistym śmietniku mnożą się drobnoustroje i oto - stan zapalny. Zapalenie komór można leczyć zewnętrznie i wewnętrznie. Od zewnątrz więc stosujemy okłady. Garść kwiatu rumianku i ziela nostrzyka kładziemy na płótnie, zaparzamy polewając wrzątkiem i odsączamy okład, póki ciepły, kładziemy na twarz tak, aby zapachem tych ziół można było głęboko oddychać. Okład trzymamy najmniej pół godziny, czas dostateczny, aby rozgrzać i „uruchomić" pewną część ropy zajmującej komory. Wewnętrznie - pijemy napary ziół pomagające oczyścić krew przez nerki, przewód moczowy. Takie zioła to pączki i liść biz ozy, liść mącznicy, liść maliny, liść czarnej porzeczki, ziele rdestu ptasiego, jagody jałowca, kłącze perzu, korzeń wilżyny, nać i nasienie pietruszki, nasienie czarnuszki i nasienie kozieradki. Dwa łub trzy z wymienionych środków ziołowych wystarczą, aby nie tylko pozbyć się bólów głowy, ale i spowodować, by nigdy nie wróciły. Aby przyrządzić leczniczy napój, należy pamiętać, że zioła, kwiaty, nasiona i jagody parzymy zwyczajnie - łyżka stołowa na szklankę wrzątku, potrzymać pod przykryciem 10-15 min., odcedzić. Natomiast ziele skrzypu przyrządza się osobno, gdyż należy gotować je pod przykryciem nie krócej niż 1/2 godziny (garść na litr wody). Po ugotowaniu do garnka ze skrzypem wsypujemy pozostałe składniki naparu. Podobny kłopot sprawiają nam wszystkie korzenie, kora i kłącza. Dlatego od nich trzeba zacząć przyrządzanie napoju, a gotujemy je 5-10 min. w proporcji łyżka na szklankę wody. Z gotowych środków ziołowych korzystnych przy tym schorzeniu należy wymienić: Fitolizynę, Urogan, sok łopianu i sok brzozy. Sposób zażywania podano na opakowaniu. W jadłospisie, jak przy wszystkich niedomogach nerkowych, powinny znaleźć się: seler, pietruszka, kalafior, pieczarki, pomidory, szpinak i codzienne surówki z tych łub innych warzyw i owoców.
|